Kako onemogućiti Find My iPhone

Pronađi moju funkciju za iPhone

Korisnici s Apple uređajima imaju na raspolaganju mnoštvo sigurnosnih alata. Jedna od ovih funkcija je Find My iPhone, dostupno za telefone američke firme. Ovo je funkcija koja je osmišljena tako da ćemo moći locirati svoj telefon u slučaju da ga izgubimo ili ako je ukraden. Dakle, to je jedna od onih funkcija koja mnogima može biti od velike pomoći.

Normalno je da se ova funkcija stalno aktivira, jer u tom slučaju dolazi do gubitka ili krađe moći ćemo pribjeći Find My iPhone i tako pronaći telefon. Iako ako se spremamo prodati svoj iPhone ili ćemo jednostavno prestati koristiti taj određeni trenutak, bolje je deaktivirati ovu funkciju. Ovo je nešto što preporučuje i sam Apple.

Ako ćemo prestati koristiti baš taj telefon, bilo zato što ćemo ga prodati ili ćemo ga nekome dati, preporučuje se onemogućavanje ove funkcije. Kao što smo rekli, to je nešto što sam Apple preporučuje korisnicima. Ako smo donijeli odluku o tome, postoji i niz posljedica koje moramo uzeti u obzir gubitkom pristupa nizu funkcija i opcija. Budući da će deaktiviranje ovakve funkcije imati jasan utjecaj, o čemu ćemo vam više reći u nastavku.

Isključite Find My iPhone

Pronađite Moj iPhone

Dotični proces će se izvesti na vašem iPhoneu, na tom telefonu koji ćete prestati koristiti ili ako jednostavno više ne želite koristiti ovu funkciju, to možete učiniti i vi. Način onemogućavanja funkcije Find My iPhone prilično je jednostavan, pa će svima biti lak. Ovo su koraci koje moramo slijediti na svom telefonu:

  1. Otvorite postavke na telefonu.
  2. Kliknite na svoje ime.
  3. Idite na opciju ili odjeljak Find.
  4. Dodirnite opciju Find my iPhone, a zatim dodirnite opciju da biste je deaktivirali.
  5. Unesite lozinku za Apple ID.
  6. Dodirnite Deaktiviraj.

Ovim koracima smo deaktivirali ovu funkciju na telefonu. Ako želimo učiniti isto na iPad -u, postupak je isti, samo ćemo morati odabrati opciju Find my iPad, koja se pojavljuje u istom odjeljku koji smo ranije spomenuli. Tako možete deaktivirati funkciju pretraživanja ili pronalaženja bilo kojeg od vaših Apple uređaja u željeno vrijeme. To je nešto što može biti ugodno pri prodaji tog uređaja ili kad ga prestanete koristiti.

Ako ste kupili novi telefon i želite koristiti ovu funkciju na njemu, Moći ćete ga aktivirati slijedeći iste korake koje smo slijedili za njegovo deaktiviranje. Na ovaj način ćete uvijek moći locirati svoj iPhone u slučaju da je izgubljen ili ukraden.

Šta će se dogoditi ako onemogućite ovu funkciju?

Pronađi moju mapu za iPhone

Ideja programa Find my iPhone je da ćemo to moći pronaći telefon koji je ukraden ili izgubljen. Pomoću ove funkcije lokacija ovog uređaja bit će prikazana na karti tako da ga je lako locirati. Osim toga, pružaju nam se mogućnosti poput ispuštanja zvuka, tako da ga možemo pronaći u određenom prostoru, na primjer, ako ima previše ljudi ili predmeta. Ova funkcija nam čak omogućuje da blokiramo taj iPhone s udaljenosti, tako da se drugim ljudima onemogućuje korištenje našeg telefona. Ovo može biti od velike pomoći u slučaju da više nećemo dobiti taj telefon natrag.

Ako smo donijeli odluku da onemogućimo ovu funkciju, gubimo pristup ovim opcijama. Odnosno, više nećemo moći locirati iPhone koji smo izgubili ili ukrali i vidjeti ga na karti, niti će biti moguće natjerati ga da emitira zvuk ili ga moći daljinski deaktivirati. Posljedice su u tom smislu jasne, pa se to ne preporučuje ako ćete nastaviti koristiti telefon, jer ćete biti izloženi značajnom riziku u slučaju krađe ili gubitka mobilnog telefona.

Pronađite Moj iPhone takođe radi sa telefonom i uključenim i isključenim. U idealnom slučaju, uređaj bi trebao biti uključen i povezan s internetom kako bi se dobila mnogo preciznija lokacija, ali i na ovaj način bio brži. Iako je to funkcija koja od pokretanja iOS -a 13 radi i ako je telefon isključen. Ovo je nešto što će nam nesumnjivo u svakom trenutku pomoći da svoj uređaj lociramo što jednostavnije i brže, pa ga vrijedi koristiti na telefonu.

Apple preporučuje samo to onemogućite Find My iPhone kada ćete prestati koristiti baš taj telefon. Budući da ne želite izgubiti mogućnost lociranja telefona ako još uvijek koristite taj uređaj. Pogotovo u slučaju da se radi i o novom modelu, u tom slučaju troškovi njegovog gubitka su veći, pa morate deaktivirati ovu funkciju tek kada namjeravate prestati koristiti telefon (prestanete li ga koristiti, prodat ćete ga ili ga poklonite). Na ovaj način ćete izbjeći mnoge glavobolje aktiviranjem funkcije na vašem iPhoneu.

Gubitak podataka

Pronađi moj izgubljeni iPhone

Jedna od velikih prednosti korištenja funkcije Find My iPhone je ta što možemo oporaviti podatke s tog telefona koje smo izgubili ili su nam ukradeni. Ako smo već izgubili nadu da ćemo ga oporaviti, jer je predaleko ili je prestao davati signal, na primjer, Apple nam omogućuje da u svakom trenutku oporavimo podatke s ovog uređaja. To je jedna od najvažnijih funkcija, jer će nam pomoći u ovakvim situacijama. Nećemo moći oporaviti telefon, ali barem će svi podaci ponovo biti sigurni.

Ako jesmo donio odluku da onemogući ovu funkciju na iPhoneu koje ćemo nastaviti koristiti, odričemo se i ove funkcije u njoj. Odnosno, kada se oprostimo od Find My iPhone, oprostimo se i od svih njegovih funkcija, kao što smo već spomenuli. Među njima nalazimo i oporavak podataka s ovog izgubljenog ili ukradenog uređaja. Ovo može predstavljati problem u slučaju gubitka ovog telefona, posebno ako imamo važne podatke.

Preporuka je da ako ćemo deaktivirati Find My iPhone na telefonu koji nastavljamo koristiti (slijedeći korake u prvom odjeljku), učinimo to prije nego što to učinimo sigurnosna kopija svih podataka telefona u oblaku. Ovo je način da barem osigurate da će gubitak podataka u slučaju krađe ili gubitka telefona biti minimalan. Nikada ne znate što se može dogoditi s ovim uređajem, pa će nam sigurnosna kopija podataka pomoći da barem uvijek budemo sigurni.

Izbrišite uređaj iz iClouda

Pronađite moj iPhone na iCloudu

Ako uđemo u iCloud s weba Također imamo mogućnost pristupa različitim datotekama ili postavkama koje imamo na Apple uređajima koje imamo. Među tim opcijama nalazimo i mogućnost pristupa lokaciji ovih uređaja, kao što su iPhone, iPad, Mac ili Apple Watch. Naravno, sve dok je u njemu aktivirana funkcija Find My iPhone, u protivnom neće biti moguće izvršiti tu pretragu.

Donedavno nam je bilo dopušteno deaktivirati ovu funkciju s weba, ali Apple ju je već uklonio. Umjesto toga imamo mogućnost uklanjanja uređaja unutar funkcije. Na ovaj način, ako postoji uređaj koji smo prestali koristiti ili ćemo uskoro učiniti, kao u ovom slučaju taj iPhone, možemo nastaviti s uklanjanjem s ove liste uređaja u iCloudu. Opet, ovo je nešto što bismo trebali učiniti tek kad ćemo prestati koristiti taj telefon. Ako ga prodamo ili jednostavno prestanemo koristiti, možemo to učiniti. U slučaju da to želite učiniti, koraci koje trebate slijediti su:

  1. Unesite iz preglednika u iCloud web (uradite to sa računara).
  2. Kliknite na ikonu Pretraživanje.
  3. Pretražite na karti.
  4. Odaberite uređaj koji želite izbrisati, u ovom slučaju potražite iPhone koji želite izbrisati.
  5. Kliknite na opciju koja kaže Izbriši iPhone.
  6. Ako postoji više uređaja, ponovite ovaj postupak za te uređaje.

Kada smo to učinili, sav sadržaj i postavke na tom uređaju bit će izbrisani. Zato je važno provesti ovaj proces kao što vidite. Kada dovršimo ove korake, više nije moguće locirati ovaj iPhone pomoću iClouda, osim što ga je nemoguće pronaći pomoću funkcije Find My iPhone, deaktivirajući ovu funkciju i na početku. Dakle, ovo je važna akcija u tom pogledu.


Sadržaj članka pridržava se naših principa urednička etika. Da biste prijavili grešku, kliknite ovdje.

Budite prvi koji komentarišete

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

*

  1. Odgovoran za podatke: Actualidad Blog
  2. Svrha podataka: Kontrola neželjene pošte, upravljanje komentarima.
  3. Legitimacija: Vaš pristanak
  4. Komunikacija podataka: Podaci se neće dostavljati trećim stranama, osim po zakonskoj obavezi.
  5. Pohrana podataka: Baza podataka koju hostuje Occentus Networks (EU)
  6. Prava: U bilo kojem trenutku možete ograničiti, oporaviti i izbrisati svoje podatke.