Apa cookie lan kanggo apa?

Apa cookie

Kontroversi babagan cookie lan pigunane diwiwiti saka sawijining dina nganti sabanjure ing Uni Eropa lan seri badan pangaturan liyane. Iki wis ngasilake bewara ing situs web sing dipercaya lan ing papan liya. Nanging, bisa migunani yen sampeyan ngerti luwih lengkap babagan cookie lan ngerti apa sing kalebu. Kita ngandhani apa cookie lan apa sing digunakake, supaya sampeyan bisa browsing kanthi aman lan ngerti apa sing sampeyan tampa. Kaya biasane, tetep karo kita lan temokake apa sing ana ing sebalik cookie sing misuwur lan carane sesambungan karo dheweke.

Kepiye cara nggawe cookie lan jinis-jinis apa?

Sanajan saiki dadi protagonis luwih akeh tinimbang saiki, cookie dudu penemuan modern. Cookie wis ana karo kita wiwit taun 1994 nalika Netscape nggawe cookie pisanan. Cara sing menarik banget kanggo nyuda ruangan ing server.

Tujuane yaiku nggawe sistem sing ngidini ngelingi keranjang belanja online pangguna tanpa njupuk papan ing server. Mula padha mutusake pilihan sing paling apik yaiku nyimpen informasi iki ing browser pangguna. Mula, nggunakake cookie sing kompatibel karo Netscape lan Internet Explorer 2.

Sejarah cookie ing Internet

Ana rong jinis cookie sing umume, «Cookie sesi» yaiku sing duwe ruang panggunaan sing cendhak, yaiku ngilangi saben sampeyan nutup browser. Jinis cookie liyane yaiku «Kuki sing terus-terusan»Sing nyimpen interaksi karo web ing browser kanthi permanen.

Saliyane iki, kita duwe «Cookie aman»Sing kalebu cookie sing nyimpen informasi pribadi lan mung valid ing sambungan HTTPS, uga "Cookie Zombi" sing nggawe dhewe, iki disimpen ing piranti lan ora ing browser, sabenere paling kontroversial.

Artikel sing gegandhengan:
Apa browser sing paling apik kanggo komputer sampeyan?

Apa cookie?

Kita wis ngerti apa sing digawe lan jinis cookie sing ana, nanging kita isih durung ngerti apa sejatine. Iki luwih sederhana tinimbang sing bisa kita bayangake, mula cookie iku ateges file teks biasa sing fungsine beda-beda gumantung karo isine.

Dheweke bisa nyimpen data fungsi teknis, nglumpukake informasi babagan peralatan sing digunakake, informasi babagan lokasi piranti lan uga informasi statistik babagan cara interaksi karo kaca web tartamtu sing wis mutusake nyimpen.

Definisi cookie

Cookie umume ora nyimpen data pribadi pangguna sing bisa menehi kompromi privasi. Nanging, dheweke uga bisa nggawa sawetara risiko gumantung saka cara panggunaan layanan kasebut. Nanging, ana akeh undang-undang ing Uni Eropa (LINK) babagan cara cookie kudu digunakake supaya ora nyebabake masalah keamanan.

Nanging, kanthi tuwuhing perdagangan online Dheweke fokus nggunakake cookie kanggo nawakake analisis pangguna lan nggawe profil pariwara sing mbantu adol luwih akeh. Mula, kadhang kala kayane kita pariwara kanthi tepat kaya apa sing digoleki utawa miturut kapinterane.

Apa cookie dadi bahaya tumrap privasi kita?

Kasunyatane yaiku kabeh situs web duwe cookie, kanthi jumlah sing luwih gedhe utawa kurang, mula meh dibutuhake kanggo njaga layanan. Paling kamungkinan, sampeyan wis terus-terusan nampa cookie tanpa jelas babagan tujuane. Tanpa pindhah luwih, jaringan sosial kayata Facebook utawa Instagram ngasilake cookie.

Mbokmenawa sampeyan ora nate ngira yen sabenere situs web iki sing paling ngasilake jinis konten iki, lan ana ing antarane wong-wong sing paling kita ucapake babagan awake dhewe.

Privasi cookie

Cookie dudu spam utawa cacing komputer. File-file kasebut mung entuk informasi babagan kita, miturut teori kanthi anonim, lan miturut tujuane, bisa uga kaya ing ngisor iki, miturut kriteria Badan Spanyol kanggo Perlindhungan Data (LINK).

  • Teknik: Kanggo ngatur lalu lintas web.
  • De personalisasi: Babagan basa, browser utawa wilayah.
  • De analisis: Kanggo ngukur kegiatan lan nganalisis tumindak.
  • Pariwara: Kanggo manajemen pariwara sing dituduhake menyang pangguna.
  • Publicidad prilaku: Dheweke nggawe profil pangguna lan langsung.

Kaya sing wis sampeyan ngerteni, dheweke entuk informasi utama lan meh mesthi fokus pangalihan interaksi ing web.

Apa informasi cookie babagan aku?

Intine, kita wis ngerti cookie kasebut file teks cilik sing tanggung jawab ngandhani merek lan perusahaan sing ngasilake kegiatan lan prilaku ing internet. Kanthi cara iki, dheweke bisa menehi produk utawa layanan tartamtu.

Antarane liyane, kanggo nawakake produk utawa layanan kasebut simpen jinis informasi babagan kita:

  • Alamat email lan sandhi.
  • Nomer lan alamat telpon.
  • Alamat IP kita.
  • Sistem operasi komputer kita.
  • Browser sing digunakake.
  • Riwayat browsing anyar.

Bisa uga informasi luwih lengkap tinimbang sing sampeyan bayangake, nanging kita pengin negesake manawa miturut teori, cookie kasebut mung kalebu informasi anonim (LINK), paling ora iki sing dituduhake Uni Eropa lan sisa badan pengatur.

Yen dipikirake, kita bakal mbedakake liyane rong jinis cookie gumantung karo panyedhiya utawa cara ngatur:

  • Duweke: Iki digawe ing web sing dikunjungi.
  • Saka pihak katelu: Dheweke kalebu pengiklan utawa sing tanggung jawab ngatur informasi iki, nanging dudu situs web sing digunakake.

Pancen ora ngerteni yen mikirake cookie "pihak katelu", kita mbayangake manawa web wis adol data kita, lan bagean iki kedadeyan. Nyatane, Miturut analisis dening Uni Eropa, 70% cookie saka pihak katelu lan fungsine kanggo nawakake pariwara pribadi.

Kepiye pengaruh cookie kanggo aku?

Ngluwihi kasunyatan manawa sampeyan bisa nampa informasi pariwara kanthi gedhe tumuju marang pilihan sampeyan, sing ing sawetara kasus bisa uga menehi kauntungan, cookie dheweke uga bisa uga duwe risiko.

Tanpa terus maju, dheweke bisa ngasilake akeh data sementara lan permanen sing ngenggoni papan panyimpenan sing ora dikarepake, sing bakal nuntun kita ngatur data iki supaya ora nyenengake.

Conto liyane yaiku browser tartamtu bisa dikalahake dening manajemen sumber daya iki, iki bakal ngemot hardware lan kita bakal bisa nggayuh kinerja sistem sing ora dikarepake. Kanthi cara sing padha, minangka transmisi informasi sing terus-terusan, bisa langsung pengaruh kinerja batere lan tingkat data ing piranti seluler.

Kajaba iku, ana program spyware sing bisa ngakses informasi sing ana ing cookie lan iki bisa ngrusak privasi kita kanthi cara sing luwih serius tinimbang sing kita bayangake. Sing terakhir mesthi dudu kegiyatan sing biasane, nanging pancen bisa dipercaya.

Cara mbusak cookie

Ngilangi cookie minangka pilihan sing ana ing kabeh browser internet, ateges miturut keprigelan legal. Disaranake sampeyan kerep mbusak cookie saka browser kanggo nambah kinerja ing istilah umum.

Kanggo mbusak cookie biasane ora ana bagean tartamtu, sing kita tindakake yaiku menyang pilihan "mbusak data browsing" sing kasedhiya ing Google Chrome, Mozila Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer lan Safari. Disaranake sampeyan mbusak data browsing kanthi lengkap, lan ora mung sing anyar.

Mbusak cookie

Pilihan liyane yaiku atur browser kanggo mblokir kabeh cookie. Iki minangka fitur sing ana ing browser kayata Safari lan Chrome. Kajaba iku, Google wis ngelingake manawa ing edhisi Chrome sabanjure, kabeh cookie bakal diblokir kanthi gawan.

Kanthi mung navigasi setelan privasi browser, kita bakal bisa mblokir cookie kanthi otomatis. Nanging, Iki bisa nyebabake sawetara kaca web ora bisa digunakake kaya saiki utawa malah ora diidini nggawe opsi tartamtu yen ora setuju nyimpen cookie kasebut, bakal gumantung karo awake dhewe.

Apa sing bakal kedadeyan cookie ing mbesuk?

Wilayah tartamtu, utamane Uni Eropa, ngumumake perang nglawan cookie, lan perusahaan teknologi wis golek alternatif kanggo nggunakake mekanisme kasebut. Ora diraguhi lCookie minangka elemen sing ngasilake mupangate pangguna nanging entuk manfaat gedhe kanggo merek, lan malih, siji-sijine privasi utawa keamanan sing bisa dikompromi yaiku para pangguna kasebut.

Mula, kabeh nuduhake yen Cepet tinimbang mengko, cookie bakal "dipateni" utawa adaptasi permanen karo undang-undang anyar. Iki bakal nggawe dheweke ora intensif lan gampang ngatur.

Masa depan cookie web

Kanggo wayahe, lam cookie kalebu kaca web pariwara lan spanduk sing paling ngganggu situs web adhedhasar njaba Uni Eropa.

Kita bisa ngatur konten Cookie Analisis langsung ing situs web «Europa Analytics» (LINK) Ing kene kita bakal sinau luwih lengkap babagan cara ngawasi lan ngevaluasi efektifitas sawetara situs web, utamane Komisi Eropa.

Protokol tumindak iki jelas bisa digandhengake karo situs web apa wae, mula dadi conto sing jelas babagan manajemen cookie sing jujur. Kangge, kita ora bakal duwe alternatif nanging terus-terusan nampa kabar sing katon bola-bali ing situs web sing asring dikunjungi babagan panggunaan cookie lan preferensi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Blog Aktualidad
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.