Отворен Movilforum: што беше и за што служеше

Отвори Movilforum

Името на Отворено Мовилфорум, и тоа е нормално, иако денес оваа иницијатива повеќе не постои. Отворен Movilforum беше иницијатива на Телефоника и Мовистар во создавање на отворена заедница ориентирана кон мали технолошки компании, професионални развивачи и почетни компании. Кога е објавен? За што служеше Ајде да видиме следно.

Што беше Отворен Movilforum

Веб-страницата Отворен Movilforum, иницијатива создадена од Телефоника и Мовистар во 2007 година, беше отворена заедница да им помогне на малите технолошки компании, професионални развивачи на отворен софтвер и почетни компании, за создавање и развој на решенија за раздвојување и решенија за мобилност засновани на употреба на алатки со отворен извор.

Со други зборови, тој е создаден со намера да се промовира и олесни соработката помеѓу операторот, технолошките МСП и претприемачите. Со Open Movilforum беше наменет дадете информации, алатки и интерфејси за создавање мобилни апликации. Во тоа време, тоа беше првата иницијатива во Шпанија од мобилен оператор фокусиран на отворен софтвер

Создавањето на овие нови апликации за мобилност овозможи интеграција на мобилните комуникации на Интернет. Во порталот Отворен Movilforum пронајдовме API, SDK, документација, вики и упатства потребни за спроведување на проектот.

Овој портал Тој исто така делуваше како форум за дискусија и извор на комуникација. на членовите на заедницата со тимот за поддршка на Телефоника.

Кога е роден Open Movilforum?

Кампусот партија 2007

Отворен Movilforum беше лансиран во 2007 од Movistar во соработка со производителот Nokia и вашиот проект ФорумНокиа, со што се надополнува понудата до инвеститорот со голем број постојни интерфејси и алатки.

Movistar го претстави Open Movilforum на Партијата на кампусот (Валенсија, 23-29 јули 2007 година). Истите денови, Movistar го повика натпреварот за слободен софтвер Open Mobileforum, за кој беше доделена најдобрата апликација за Mobile 2.0 со терминал Nokia N800 со Linux и Wifi.

Заедницата Отворен Movilforum имаше отворен канал во Обединетото Кралство, заедницата за развивачи на O2 Litmus, од мобилниот оператор на Telefónica O2. Телефоника започна Платформа за развој на Movistar што се роди со глобален повик, од споделувајте, соработувајте и соработувајте, и тоа беше потхранувано од претходните искуства што Телефоника ги имаше доживеано на различни пазари како што се Шпанија и Велика Британија

За што служеше Open Movilforum?

Преку веб-страницата отворен.movilforum.com Новите интерфејси за мобилни услуги може да се тестираат со трети развивачи дури и пред нивното комерцијално лансирање. Со други зборови, заедницата што ја сочинуваше оваа веб-страница може да има пристап до овие типови алатки и предности што ги нуди Телефоника.

Иницијативата Отворен Movilforum беше за го олеснуваат развојот на отворени софтверски апликации обезбедување едноставни API, алатки и детални информации за работата на мобилните телефони. Покрај тоа, процесот на обезбедување и тестирање беше многу поедноставен и за програмите во рамките на уредите и за оние кои ги користат услугите на Telefónica на мрежата.

Отворете го Movilforum, пионерска служба во тоа време

Слободен софтвер Отворен Movilforum

Отворен Movilforum беше првата иницијатива за слободен софтвер промовиран од шпански оператор. Она што беше наменето беше да се достигнат сите МСП. Тоа е моќ даваат решенија за мобилност на кои во тоа време се гледаше како на нешто многу скапо, комплицирано и непознато.

Со оваа услуга, беше можно да им се понуди на малите технолошки компании, професионални развивачи на отворен софтвер и стартапи, средина што го олеснуваше развојот на отворени софтверски апликации. Ова беше многу пионерска иницијатива, бидејќи никогаш порано не била спроведувана во Шпанија од страна на мобилен оператор.

Отворете ги Movilforum и Web 2.0

Услугата беше врамена во рамките на стратегијата Веб 2.0 на Телефоника. Од својата веб-страница (open.movilforum.com) Беа понудени едноставни API-ја, алатки и детални информации за тоа како функционираат мобилните телефони. Покрај тоа, беа обезбедени алатки кои го поедноставуваа процесот на обезбедување и тестирање и за програмите во рамките на уредите и за оние кои ги користат мрежните услуги на Телефоника.

Отворен Movilforum беше отворена средина каде што сите членови на заедницата можеа да ги вклучат своите проекти. АПИ-то растеше кога Телефоника и членовите придонесоа за веб-страницата. Мислам, тоа беше услуга што се однесуваше како складиште што се користеше да се прави Mashups.

Отворените API на Movilforum: API 1.0 и API 2.0

Отворете АПИ на Movilforum

АПИ 1.0

Отворен Movilforum започна со АПИ 1.0, искористувајќи ги услугите обезбедени од Movistar и серија SDK што дозволија програмски користење на API. Овие први API дозволија пристап до голем број на функционалности различни:

 • Примање СМС по пошта (поп3): дозволено е да ги пренасочувате и примате по е-пошта оние кратки пораки (СМС) испратени до телефонскиот број на Мовистар.
 • Испраќање СМС: дозволено испраќање на СМС преку интерфејс http.
 • Испраќање на ММС: дозволено е испраќање на ММС преку интерфејс http.
 • СМС 2.0: Функционалности за IM преку SMS (список со пријатели, статус на присуство, испраќање пораки офлајн, нивно примање кога сте поврзани)
 • Копиагенда: Тоа ви овозможи да ја добиете вашата листа на контакти од SIM преку интерфејс http.
 • Прием на видео повик (базиран на SIP, во бета верзија): дозволено е да примате видео повици на компјутер и да ги зачувувате преноси аудио и видео.
 • Автоматско втиснување: Дозволи пораките на Вап Пуш да се испраќаат до мобилниот терминал преку интерфејс http.

АПИ 2.0

Подоцна, на крајот на 2009 година и во текот на 2010 година, Open movilforum работеше на лансирање на новите API во Шпанија. Овој пат, API-ата беа повеќе ориентирани кон феноменот WEB 2.0. Меѓу нив, тие истакнаа:

 • Испраќање СМС / ММС.
 • Приемот во URL на СМС / ММС.
 • Пораки (СМС / ММС) „повлече“.
 • Геолокациони пораки (СМС / ММС).

Несомнено, со овие едноставни API, можам да дадам серија алатки кои го поедноставија процесот на обезбедување и тестирање и за програмите во рамките на уредите и за оние кои ги користат мрежните услуги на Telefónica.

Отворен Movilforum беше многу напредна услуга во тоа време, многу пионерска во Шпанија, бидејќи беше првата иницијатива за слободен софтвер промовирана од шпански оператор. Она што беше наменето беше да се достигнат сите МСП. А, дали знаевте за оваа иницијатива што Телефоника ја започна во 2007 година? Остави ни ги твоите прашања во коментари, ние ќе бидеме среќни да ве прочитаме.