Si dhe me çfarë të pastroni ekranin e kompjuterit

Ekranin e pastër të kompjuterit

La pantalla i kompjuterit tonë është një pjesë themelore dhe pikërisht një nga ato për të cilat duhet të kujdesemi më shumë. Dhe është se përndryshe ne mund të kemi një përvojë të keqe përdoruesi. Sidoqoftë, mbajtja e ekranit të pastër mund të mos jetë aq e lehtë sa mund të keni imagjinuar.

Ekzistojnë shumë lloje të ekraneve të kompjuterëve dhe gjatë pastrimit është e rëndësishme që të marrim parasysh çdo detaj. Ne ju tregojmë se si dhe me çfarë duhet të pastroni ekranin e kompjuterit tuaj për ta mbajtur atë të paprekur. Mos harroni rekomandimet tona sepse ato do t'ju ndihmojnë në mirëmbajtjen e pajisjes tuaj.

Identifikoni se çfarë lloji të ekranit kemi

Gjëja e parë që duhet të bëjmë, në mënyrë të pashmangshme, është të shohim se çfarë lloji të ekranit duhet të identifikojmë se si duhet ta pastrojmë atë, dhe kjo është se jo të gjitha ekranet mund të pastrohen në të njëjtën mënyrë, dhe nëse nuk marrim parasysh atë që është ndërtuar kjo mund të ketë një përvojë shumë të keqe me pastrimin.

Kjo është arsyeja pse ne do të identifikojmë disa lloje themelore të ekraneve në mënyrë që të mund të dini se si ta kryeni këtë mirëmbajtje dhe pastrim me rreziqet më pak të mundshme. Sidoqoftë, nëse keni ndonjë dyshim se çfarë lloji të ekranit keni, ideali është që gjithmonë të merrni masa paraprake pa zhurmë të mëtejshme.

Ekranin e pastër të kompjuterit

Llojet më të zakonshme të ekranit:

 • Ekranet klasike të xhamit: Ekranet plazmatike dhe ekranet klasike "tuba" janë më të mëdha. Ata kanë një pjesë të madhe në pjesën e prapme që tregon se ato janë me të vërtetë të këtij lloji. Këto shfaqje zakonisht kanë një ballë të bërë nga xhami.
 • Ekranet LCD ose TFT: këto ekrane janë më të zakonshmet. Ekranet klasike mjaft të holla, me pak korniza dhe që janë me ngjyrë "mat" kur fiken. Këto janë më të zakonshmet në monitorët dhe laptopët e sotëm.
 • Ekranet OLED: Këto ekrane të gjeneratës së ardhshme janë më pak të zakonshmet. Difficultshtë e vështirë t'i dallosh ato me sy të lirë nga një panel LCD kur ata janë të fikur, kështu që nga pikëpamja e pastrimit do të pretendojmë se të dy ekranet kërkojnë të njëjtin kujdes dhe kështu nuk do të ndërmarrim rreziqe të panevojshme.

Trajtime të veçanta në ekrane

Ne duhet të jemi jashtëzakonisht të kujdesshëm dhe të identifikojmë nëse ekrani ynë ka ndonjë trajtim të veçantë. Këto trajtime kontribuojnë ndër të tjera për të mos pasur reflektime indirekte të dritave, për të ofruar një «përfundim të matte» për të ruajtur privatësinë tonë dhe për të parë më mirë jashtë.

Kjo do të jetë më e vështirë të merret me mend. Për shembull, të gjithë laptopët në rangun MacBook dhe disa Apple iMac Ata kanë këtë shtresë të veçantë që e bën pastrimin e thjeshtë të ekranit shumë më kompleks. Kjo është arsyeja pse ideali është që të shkoni në faqen e internetit të informacionit të prodhuesit për t'u siguruar për këtë detaj të rëndësishëm. Pastrimi i ekranit të kompjuterit tuaj mund të përfundojë me tragjedi nëse nuk merrni masat e nevojshme paraprake.

Unë rekomandoj që para se të vazhdojmë me tutorialin dhe të vazhdojmë me pastrimin e ekranit të kompjuterit tuaj, të merrni këtë informacion shumë të nevojshëm.

Materiale për të pastruar ekranin e kompjuterit tuaj

Leckë e mikrofibrit

Këto lecka janë një element thelbësor nëse duam të bëjmë një pastrim të mirë të monitorit ose ekranit tonë. Përveç kësaj, ato do të përdoren për të gjitha llojet e ekraneve, jo vetëm për ekranin e kompjuterit, por edhe për televizionin dhe telefonin celular, kështu që ato janë një mundësi shumë e mirë. Mund ta gjeni me një çmim të mirë në faqet e internetit si Amazon, prandaj mos hezitoni.

Ekranin e pastër të kompjuterit

Kur përdorni këto lecka është shumë e rëndësishme që të marrim parasysh këshillat e mëposhtme:

 • Identifikoni leckën mikrofibër dhe përdorni atë vetëm dhe ekskluzivisht për të pastruar ekranet. Nëse i jepni përdorime të tjera, është e mundur që të mbeten "thërrime" ose papastërti që mund të përfundojnë duke gërvishtur ekranin ose monitorin tuaj.
 • Lani ose zëvendësoni atë rregullisht, pasi të mbledhë shumë pluhur, ajo humbet efektivitetin e saj dhe është e pamundur të lini ekranin e kompjuterit tuaj plotësisht të pastër.

Lëngjet për pastrimin e ekranit

Personalisht, duhet të jemi shumë të kujdesshëm me këtë lloj produkti, pasi marrja e një produkti të gabuar mund të ketë pasoja fatale në ekranet tona. Në teori ato janë të përputhshme me të gjitha llojet e ekraneve, por duhet të harrojmë përdorimin e tyre nëse monitori i kompjuterit tonë ka ndonjë lloj veshje oleophobic, anti-glare ose mat, pasi mund të shkaktojmë një reaksion kimik të padëshiruar. Blum - Pastrues ekrani 250ml + leckë mikrofibre 30x30 cm. Pastrimi i të gjitha ekraneve dhe ...

Ekranet e pastra të xhamit

Ekranet e qelqit ato janë më të këndshmet kur bëhet fjalë për t'u pastruar. Ne thjesht do të jemi në gjendje të përdorim çdo produkt pastrimi të lëngshëm dhe një leckë mikrofibre për ta lënë atë plotësisht të patëmetë.

Ata nuk janë të pranueshëm dhe mirëmbahen shumë lehtë. Ato janë ato që marrin më pak "shirita", por ky lloj ekranesh ose monitorësh praktikisht nuk përdoren, dhe është e vështirë t'i gjesh ato. Mos ngurroni ta pastroni atë me çdo pastrues qelqi shpejt dhe me lehtësi. Ju do të jeni në gjendje të përfundoni në një çast nëse keni një nga këto.

Ekran të pastër LCD ose TFT

Në radhë të parë, pasi kemi identifikuar që ekrani ynë është i këtij lloji, dhe përkundër rekomandimeve, preferohet që gjithmonë të kryejmë pastrim kimik, pa përdorur produkte kimike pastrimi. Më së shumti, përdorni pak ujë të distiluar, duke u siguruar që të mos ketë papastërti, në sasi shumë të vogla.

Në mënyrë ideale, ne e vendosim veten në një pozicion ku me reflektimet mund të shohim papastërtitë në ekran për të sulmuar pluhurin ose njollat ​​direkt. Sigurisht, duhet të kemi parasysh se do ta kalojmë leckën sipërfaqësisht, ky lloj ekranesh nuk mund të pësojë presion pasi do të prishen.

Siç kemi thënë më parë, nëse kemi një njollë më të fortë mund ta lagim leckën lehtë ose të shkaktojmë "mjegull" duke nxjerrë frymën. Cfare ka me shume, Nëse ky ekran ka ndonjë nga veshjet për të cilat kemi folur më parë, ne do të përjashtojmë përdorimin e kimikateve.

Së fundmi, këshillohet që gjithmonë të pastroni në një drejtim, nga lart poshtë ose nga e majta në të djathtë, por asnjëherë në rrathë. Në këtë mënyrë ne do të tërheqim të gjithë pluhurin dhe papastërtitë në një skaj dhe do të minimizojmë rrezikun e shkaktimit të gërvishtjeve në ekran.

Pastroni ekranet OLED

Nëse do të pastrojmë një ekran ose monitor me teknologji OLED ose të ngjashme, do të marrim saktësisht të njëjtat masa paraprake sikur të ishim pastrimi i një ekrani LCD ose TFT, pasi që nga ky këndvështrim, dhe megjithëse teknologjia është e ndryshme, ato kërkojnë të njëjtin kujdes.

Kur bëhet fjalë për pastrimin e kornizave të ekranit, ne do të jemi në gjendje të përdorim kimikate pak më agresive në mënyrë që të eleminojmë gjurmët tipike të bashkëveprimit me butonat ose për të hapur dhe mbyllur laptopin tonë. Në parim nuk do të ketë problem.

Si të mbani ekranin e kompjuterit tuaj të pastër

Ekziston një thënie që thotë: më e pastra nuk është më e pastra, por më pak e ndotura, dhe këto thënie zakonisht janë plotësisht të vërteta. Gjëja më e mirë në mënyrë që ekrani ynë të mos vuajë është pikërisht të shmangni ndotjen e tij sa më shumë që të jetë e mundur, pasi pastrimi i tij po e ekspozon atë ndaj konsumit të panevojshëm. Ne ju lëmë disa këshilla që të mund të kryeni këto detyra:

Asnjëherë mos e prekni ekranin

Nëse kompjuteri juaj nuk ka një panel prekës, si në disa laptopë, prekja e ekranit është rreptësisht e ndaluar. DHEn së pari sepse ekranet e kompjuterit nuk janë të përgatitur për tu prekur, dhe së dyti sepse nuk është e nevojshme. Prekja e ekranit nuk do të ketë efekte të çfarëdo lloji, pasi që pajisjet periferike për të bashkëvepruar me kompjuterin janë të ndryshme dhe tregimi i disa përmbajtjeve në ekran mund të bëhet saktësisht i njëjtë pa e prekur fizikisht atë.

Shmangni lëngjet dhe ndërveprimet e panevojshme

Lëngjet shpesh lënë shenja në ekrane. Shembulli më i zakonshëm është teshtima, biseda shumë e ngushtë ose njollosja e ekranit të ushqimit. Kjo është diçka në të cilën duhet të jetojmë ashpër, veçanërisht pasi pikat nga teshtitja zakonisht prodhojnë njolla që hiqen vështirë nga ekrani dhe kjo mund të shkaktojë keqfunksionimin e tij.

Ekranin e pastër të kompjuterit

Vendoseni ekranin në një vend të sigurt

Shumë herë nuk e marrim parasysh rëndësinë e vendndodhjes së ekranit, veçanërisht nëse flasim për një monitor kompjuteri. Për këtë arsye, është veçanërisht e rëndësishme që para vendosjes së ekranit të marrim parasysh se sa agjentë të jashtëm mund të ndikojnë në këtë ekran. dhe për këtë arsye duke shkaktuar ato efekte të padëshiruara për të cilat kemi folur më parë.

Nuk e perdorni? Mbulojeni atë

Siç kemi përmendur më parë, janë agjentët e jashtëm që shkaktojnë papastërti. Nëse planifikojmë të mos përdorim monitorin për një periudhë të gjatë kohore, idealja është ta mbulojmë me një leckë ose mbulesë për këtë qëllim. Në këtë mënyrë, ne do të shmangim dëmtimin e lagështisë dhe veçanërisht do të jetë shumë më i mbrojtur nga pluhuri, në këtë mënyrë ekrani do të kërkojë më pak pastrim, sepse pastrimi i një pajisje që nuk po përdoret vazhdimisht, sepse është një strehim i thjeshtë për pluhurin. është një keqpërdorim i pajisjes. Y mos harroni se pjesa e pasme dhe lidhjet janë gjithashtu pjesë e monitorit ose ekranit të kompjuterit, kështu që nuk dëmton t'i jepni një pastrim herë pas here.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Blog aktualidad
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.